Szolnoki gulyás

Szolnoki gulyás

A gulyás az alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele.

A külföldiek szemében a magyar gasztronómia középpontjában a gulyás áll, mely egy életmód öröksége is egyben. Ennek az életmódnak itt volt a központja, az itteni végtelen legelőkről hajtották Európa számos országába a gulyások a kiváló húsú magyar marhákat. 

Bár a tradicionális gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a polgári konyha által megalkotott, a hétköznapjainkban is főzött gulyásleves, mégis azt valljuk, hogy a bogrács és a benne rotyogó gulyás a maga csodás ízvilágával egy falatnyi igazi alföldi, de legfőképpen szolnoki történelem.


Érdekességek, különlegességek

  • Külföldi szakácskönyvben legelőször 1826-ban említették meg a gulyásételt Wiener oder Golasch-Fleisch, azaz bécsi- vagy gulyáshús néven. A gulyást azóta a világ számos országában készítik, de az igazi, hamisítatlan gulyás mindig a magyar bográcsokban fő meg.
  • Készült már gulyásleves ízű fagyi is.
  • Az első szakácskönyv, melyben a gulyás receptje megjelent, Rátz Zsuzsanna nevéhez, és az általa, 1816-1818-ban kiadott receptkönyvhöz fűződik.


Sörgulyás recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 2 liter világos sör
  • 1 kg burgonya
  • zsiradék
  • bors
  • pirospaprika


Elkészítés:

A húst és a burgonyát kockákra, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

Egy kevés zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és elkeverjük.

Hozzátesszük a húst, néhányszor megkeverjük, majd a saját levében rövid ideig pároljuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, sörrel felöntjük.

Amikor a hús már félig puha, jöhet a burgonya, és az egészet készre főzzük.


Jó étvágyat!

Galéria

vissza