Szolnoki habos isler

Szolnoki habos isler

A szolnoki habos isler igazi magyar találmány, mely már több, mint százéves múltra tekint vissza.

Itt, a Tisza fővárosában készült islernek nem sok köze van formáján és csokis bevonatán kívül a közismert, osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos islerhez.

A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként. A helyi különlegességnek számító desszert, egy kakaós linzer lapok közé töltött, főzött, habos, cukormázzal bevont magas sütemény, melyet az egykori Kádár Cukrászdában árusítottak először.

Napjainkban is kizárólag Szolnokon és még néhány környékbeli cukrászdában készítik el, csakúgy, mint száz évvel ezelőtt.

A habos isler mára már nemcsak a szolnokiak kedvence lett: egyre népszerűbb, nagyon sokan jönnek el megkóstolni az ország különböző részeiből és külföldről is, hiszen valóban nem lehet máshol ehhez a kincshez hozzájutni.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 58 dkg finomliszt
  • 32 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • Fél citrom reszelt héja 
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek víz


A töltelékhez:

  • 5 db tojásfehérje
  • 150 ml víz
  • 40 dkg porcukor
  • 2 ek citromlé


A mázhoz:

  • 50 dkg tortabevonó (vagy étcsokoládé)
  • 6 ek napraforgó olaj


Elkészítés:

Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, és hideg helyen pihentetjük 1-2 órán át.

Ezt követően kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, és kör alakú szaggatóval kiszúrjuk.

A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsiben világos sárgára sütjük, majd kihűtjük.

Közben a vizet a cukorral felforraljuk, hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk. Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a napraforgó olajat a selymesebb állag elérése érdekében, melybe egyenként belemártjuk a sütiket.


Jó étvágyat!

vissza