Szolnoki halászlé

Szolnoki halászlé

A szolnoki gulyás mellett illendő szólni a szolnoki halászléről is, hiszen nem is oly rég a tiszai halászlé hungarikummá vált. 
Fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma halászlé, hiszen mindenhol más recept alapján főzik.

A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé, mely tészta nélkül készül. Az átpasszírozott alaplé sokféle halat tartalmaz, ponty, harcsa, keszeg, kárász, utóbbi kettő helyett esetleg süllő vagy törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával az alábbiak szerint:


Hozzávalók:

  • 1 kg ponty
  • 0,5 kg harcsa
  • 0,25 kg keszeg
  • 0,25 kg kárász  
  • 3 fej vöröshagyma  
  • őrölt paprika  
  • 2-3 db tv. paprika
  • 2-3 db paradicsom 
  • só    


Elkészítés:

A megtisztított harcsát és pontyot kifilézzük, a pontyfiléket beirdaljuk, majd a harcsafilékkel együtt feldaraboljuk és besózzuk, s a hűtőbe félretesszük.

A visszamaradt halcsontokból, a halfejekből, a kárászból, a keszegből és az összevágott vöröshagymából egy tartalmas alaplevet készítünk, melyet őrölt paprikával fűszerezünk és sóval ízesítünk.

Összevágott friss paprikát és paradicsomot teszünk hozzá, majd addig főzzük, míg a lé erőteljesen halízű nem lesz.

Ezután az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a lesózott ponty- és harcsafiléket, illetve a haltejet és halikrát.

A tűzről levéve azonnal forrón tálaljuk.


Jó étvágyat!

vissza