Szolnoki tepsis csülök

Szolnoki tepsis csülök

A Tisza fővárosa számos olyan gasztronómiai kinccsel rendelkezik, melyek megfelelő gondoskodással, odafigyeléssel, törődéssel, igazán „szolnokiak” tudnak maradni.

A hagyományok lelkiismeretes ápolásával nagyanyáink, nagyapáink tudása így tovább élhet a jövő generációjában is.

Ha már Szolnok, ha már hagyomány, és ha már gasztronómia, akkor nem szabad elfelednünk a szolnoki tepsis csülköt sem, mely tradicionálisan az alábbi recept szerint készül:


Hozzávalók:

  • 2 szelet ujjnyi vastag főtt-füstölt császárszalonna
  • 4 szelet főtt-füstölt hátsócsülök
  • 5 db közepes héjában főtt burgonya
  • 4 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő keverék
  • őrölt bors
  • vaj


Elkészítés:

A csülköt megfőzzük, kicsontozzuk. Egy tepsit kivajazunk, beletesszük a felvágott csülköt, majd ráhelyezzük a karikára vágott burgonyát. 

A tejfölt összekeverjük a felaprított fokhagymával, borssal és az ételízesítővel, ezt követően ráöntjük a krumplira.

A császárszalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, centinként a közepéig bevagdossuk, majd a szeleteket a tejfölös réteg tetejére helyezzük.

Az egészet kb. 20-25 percig, a szalonna és a tejföl pirulásáig sütjük.


Jó étvágyat!

Galéria

vissza